Nagenoeg alle 9 gemeenten, met uitzondering van Pijnacker Nootdorp, geven aan dat door gebrek aan capaciteit projecten vertragen of niet opgepakt kunnen worden. Flexpools helpen maar lijken veelal niet de juiste soort, noch voldoende capaciteit op te leveren. Vanuit de provincie begrijpt men ook dat de subsidieregeling ‘Vliegende brigade’ voor 2024 nog niet uitgeput is. Voor 2024 is 7 miljoen beschikbaar gesteld. Voor meer informatie over deze subsidieregeling:
Als Regionale Versnellingstafel (RVT) willen wij dit breed erkende knelpunt oppakken om te onderzoeken of en hoe wij de juiste capaciteit kunnen vinden voor projecten, die daarmee op relatief korte termijn tot start bouw geholpen kunnen worden. Vanzelfsprekend speelt dit knelpunt ook op de lange termijn. We zullen bij de aanpak van dit knelpunt dus aandacht hebben voor oplossingen voor zowel de korte, als voor de lange termijn.
De KSF-werkgroep Capaciteit werkt de opdracht verder uit, doet de uitvraag en verwerkt de reacties. Vervolgens organiseert de werkgroep de korte termijn-acties.
Inventariseren welke projecten vertragen door capaciteitstekort en onderbouwen welke soorten capaciteit daarbij tekort komt.
Inventariseren welke gemeenten/corporaties en projecten nog in aanmerking komen voor de subsidieregeling 'Vliegende Brigade' van PZH.
Projectaanpak /support prioriteren op basis van beoogde startbouw datum.
Opstellen functieprofielen / zoekopdrachten voor x FTE per project en/of per gemeente.
Op basis van een beeld van de benodigde soorten capaciteit, vaardigheden, termijn etc. voorbereiden van een uitvraag aan onze partners (corporaties, marktpartijen, andere gemeenten, woningbouwexperts etc.)
Onderzoeken welke subsidie-/financieringsmogelijkheden of capaciteit beschikbaar is op landelijk, regionaal of lokaal niveau.
De inventarisatie voor dit knelpunt gaat naar de woningjagers van de 9 gemeenten. Dit zal via de secretaris RVT uitgestuurd worden. Zolang we nog niet 9 actieve lokale bouwtafels hebben, zal de uitvraag ook gedaan worden bij de 19 corporaties via SVH. Via vertegenwoordigers van Neprom en Bouwend Nederland zullen wij ook bij marktpartijen opvragen of zij vertraging ondervinden op projecten in de regio Haaglanden door capaciteitstekorten. SVH, PZH, BZK en marktpartijen zullen wij ook vragen na te denken of en zo ja hoe zij kunnen bijdragen aan de oplossing van dit knelpunt. Denk daarbij aan suggesties zoals:
Bent u bereidt capaciteit te leveren.
Bent u bereidt capaciteit te financieren.
De KSF-werkgroep richt zich ook op het geven van een advies voor de benodigde lange termijn acties. Denk hierbij aan een oriëntatie op bestaande traineeships, het aansluiten daarop of het starten van een nieuw gemeentelijk traineeship, het bouwen van flexpools etc. NB. Aandacht zal besteed moeten worden aan de vraag hoe dit soort capaciteit te financieren. Als capaciteit gevonden wordt bij stakeholders op eenzelfde project (gemeente/corporatie/ontwikkelaar welke elkaar helpen op hetzelfde project) lost dit zich makkelijker op dan wanneer de kosten en de baten niet samenvallen.
Projectnaam/Adres
Volgens planregistratie. Ook graag aangeven of het (nog) niet in de planregistratie staat.
Omschrijving Project
Aantal woningen, segmenten etc.
Faseproject/planning
Fase en planning (in geval van een ideaal proces wanneer is startbouw dan mogelijk)
Stakeholders
Ontwikkelaar, corporatie, belegger, bouwer, anderen?
Omschrijving knelpunt
Welke capaciteit komt men tekort op dit project? Vaardigheden/ervaring/aantal uren? Functienaam / korte omschrijving werkzaamheden NB. In het geval een gemeente structureel tekort komt dan is alsnog een lijst van projecten welke baat hebben bij een oplossing incl prioritering gewenst. Relevant voor kostenverhaal, partijen die belang hebben bij een oplossing en voortgang etc.
Huidige oplossing
Wie werkt nu aan dit project? Wat is de beoogde werkwijze zonder andere hulp/inzet etc?
Andere hulpvragen
Zijn er nog andere onderwerpen relevant te benoemen?
Contactpersonen
Bij gemeente en andere stakeholders voor vervolg. namen/mailadressen/telefoonnummers
Elke KSF-werkgroep wordt getrokken door een lid van de RVT en bijgestaan door de secretaris RVT. In het geval van deze KSF-werkgroep zal dit team bestaan uit onze voorzitter als trekker en onze secretaris. De werkgroep wordt gevormd door vertegenwoordigers van gemeenten, corporaties en markt.
Juni 2024
Uitvraag
En samenstelling van de werkgroep. Zodra projecten worden aangemeld gaan we aan de slag.
Zomer 2024
Bulk aanmeldingen
Voor de (hopelijk) ‘bulk’ aanmeldingen zullen we de zomerperiode gebruiken om echt een plan van aanpak op te stellen op de schaal van de regio met aandacht voor korte termijn acties/oplossingen en meer lange termijn behoefte & aanpak.
September 2024
Capaciteit en matching
Vanaf september hopen we dat deze werkgroep in een continue stroom kan komen van vraag en aanbod van capaciteit en matching op projecten.